Apr 9, 2012

o vaskrsenju

To ti je zato sto ne jedes slanine, rekla je mama na vijest o strasnoj bolesti koja me je snasla proteklih dana. Toboze su slanina i imunitet dvije strane jedne jednacine. Otkako je deda umro u 91. godini, bas kao i svi njegovi preci, pronijela se glasina da je covjek zivio prakticno od slanine i prepecene rakije. Nataste. Ljudima ostane nesto tako glupavo u sjecanju i ne razmisljaju da je deda zivio zivotom na kojem bi mu pozavidili svi fancy kalifornijski food bloggeri danasnjice - totally self-sustainable, organic farming motherfucker, koji je, izmedju ostalog, udisao i cist vazduh. Prava raja za Alice Waters. 

Naca mi je, pak, poslala poruku sljedeceg sadrzaja i interpunkcije "Krkaj luka.Molim te." Jos mi je savjetovala da prepolovim neke glavice luka i posadim po kuci namjesto mirisnih svijeca. Navodno apsorbuju viruse iz zraka. Zamislila sam scenu kako "krkamo" luka, a onda lezimo bolesni medju glavicama i glavicama kroz kucu k'o kakvi sektasi i pukla bronhiticno od smijeha. Vazi, odgovorila sam joj. Bat ajd prifr tu daj imidijetli. 

Najelegantniji savjet od moje virtualne poznanice iz Engleske: "Dear Luza, try to consume some fresh ginger and lemon and take a lot of rest." Thank you, Mary, evo sad kad sam vaskrsnula jedanaestog dana mogu se pridici i otici nogama do Mercatora po svjez djumbir. 

Na ovoj neocekivanoj zimi, zivi, zdraviji i sretni sto konacno mozemo na posao, ugrijmo se dobrim jazzom. Paolo Fresu, Omar Sosa vs. Chet Baker. Nema dalje. 









11 comments:

  1. i ja bio strasno bolestan, pravili smo supu od djumbira i povrca i pjevali sevdalinke bronhiticno. ps. suhog mesa jeo ove sezone k'o nikad prije i opet dzaba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ja se taman spremila tog vikenda napraviti ovo:
      http://www.101cookbooks.com/archives/ginger-grapefruit-curd-recipe.html
      kad ono pokosi me u cetvrtak i evo nakon deset dana malo dodjoh sebi :) nije fora u suhom mesu nego u sto masnijim stvarima koje nekako od djetinjstva izbjegavam - to sveto srpsko trojstvo slanine, rakije i bijelog luka hahahhaha
      nek smo mi ozdravili pa kako god :)

      Delete
  2. jes, svi jedemo nezdravu, preradjenu, neorgansku, zatrovanu, gotovo pa posranu hranu, jel, ali iz generacije u generaciju nam sve teze isfinansirati penzionere koji sve duze zive. pokusavam i ja nabavljati domace, organsko, i ja se borim za parking ispred whole foods-a, ali polako ba ljudi, i oni prije nas, koji su jeli samo svjeze skuhano i to ono doneseno taze sa sela, umiru od raka: pluca, prostate, leukemije, ... a bome su u prosjeku umirali puno prije naseg danasnjeg prosjeka, i to sve bez ijednog zuba. ubi me ta kalifornijska furka. umjesto sto dadose zadnju paru na fancy whole foods kese, bolje im je da sjasu s onih SUV-a i manje truju zrak, mamicu im jarecu, sto reko herr schika.
    suma sumarum, deda ti je zivio tako dugo, jer mu je u genima...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jest, jest, vole oni zasjesti u svoje esjuviz i preci 200 km za organic raw goat milk :) jos ako dobiju sansu da sami pomuzu kozu, niko sretniji od kalifornijskog bloggera :) a ti se ne bori za parking ispred houlfudsa, dodji kuci na organic zeljanicu ispod saca :)

      Delete
  3. Baš te pokosilo...

    Zapamtiću ovaj đumbir. Meni obično savjetuju "samo jedi bijeli luk", doduše niko ne pominje da ćeš consequently žrtvovati i svoj social life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaglavila u hitnoj, eto dokle je bilo doslo. djumbir je apparently jako dobar, a i lijepo zvuci gingah :) samo ti sine navali na bijeli luk, ako mozes smrdi nekako i na znoj i cigare, nek ti i kosa bude masna i prljava hahahhahah

      Delete
  4. Nego ti kuhanog vina sa džindžerom i koricom limuna i naranče i cimetom i klinčićima, hipsterski se izgotivi, pa pod jorgan pa pod vreo tuš i ko ispod čekića ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hipsterski :))) hocu next time, da znas :)

      Delete
    2. Pade mi ti na pamet :P

      https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/540483_3696384256065_1469117424_33328218_1451442088_n.jpg

      Delete