Feb 14, 2012

o ljubavi, iz arhive




kapetanova kći

Poručnik Vsevolod Andrejevič Molotov bio je čovjek od koktela. U dosadne i kišne dane tokom odbrane orenburške tvrđave - kada su Pugačovljevi kozaci uspješno odbijani - miješao je votku sa crnim i bijelim ruskim ribizlama i smrvljenim ljubičastim borovnicama. Feromonima oznojeni, prljavi podoficiri, daleko od uglancane petrogradske vojne škole, najviše su pak cijenili onaj opori, muški koktel s nedozrelim kupinama koje je Molotov skupljao pod posebnom vrstom paprati koja je rasla samo prema zapadu. Tukao je nježno i s ljubavlju plodove tajge u pocinčanom avanu i umješno dodavao ječmeni slad umjesto Rusiji nepoznatog smeđeg šećera. Votke samogonke je pak bilo u izobilju sve dok je oko tvrđave bilo seljaka koji su, prestravljeni carskim ukazom o zabrani proizvodnje samogonke, poklanjali vojnicima burad prozračnog pića u zamjenu za tišinu.

Početkom jeseni Gospodnje 1773., Molotov se osmjeli da napravi koktel života za kćerku komandanta tvrđave, Nastasju Ivanovnu, djevicu od čijih mu se uvojaka bezbrižno zabačenih iza malih, ružičastih ušiju vrtilo u glavi. Brižno je i danima skupljao najzrelije šumsko voće i hladio u izbi votku najmekšeg okusa, onu od koje se nepce palilo dovoljno da u talasima prenese vatru po cijelom tijelu. Odluči da doda tajni sastojak, jedan jedini gram baruta iz topovskog đuleta, samo jedan gram koji ga je dijelio od Nastasjinog srca. Barut će vječno zapaliti njene grudi, molio se dok je odvajao najtananija zrnca i dodavao ih nabubrenim malinama...

Požar je trajao kratko. Drvenim kofama vode iz bunara u središtu tvrđave vojnici su brzo ugasili neobičan plamen boje maline u Molotovljevoj izbi. Od njegovog tijela nije ostalo ni koske ni pramička, baš kao da je ispario zajedno s votkom najmekšeg okusa. Maline i barut stvorili su, izgorivši zagrljeni, miris sličan dragocjenom carigradskom tamjanu koji je poslije danima nevidljivo lebdio zrakom soba tvrđave. Nastasja Ivanovna se do kraja života klela da nikad nije osjetila ništa ljepše.


5 comments:

  1. da se osvrnem na naziv posta citirajući dedić arsena: ama, ne vraćaj se starim ljubavima :) p.s. ova "ama" je moje ubačeno u citat.

    ReplyDelete
  2. Pa ti voli koktele i budi koktel majstor :)
    http://ozbiljnoneozbiljanblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. ovaj post je tako bajat da je malo reći, i svako normalan bi već prešao na nominovanje blogera za versatile blog, ali jok ti, ti bi prije uvenula sa ovim svojim novinama nego što bi jednom djetetu ispunila želju. bezdušnice!

    ReplyDelete
  4. zuzu: sometimes :)

    devendra: ama joj! :)

    tamarav87: o, da, pa ti ne popij :)

    pigec: sad cu, allaham, krenut i napravit cio blog gdje cemo worshipovat vase djelo i gdje ce se cijela bh zajednica moci ukljuciti u taj projekt, i mlado i staro! :)

    ReplyDelete